"Богослов'я краси"

Входячи у християнський храм, людина, немов би, поринає в іншу дійсність: чіткий іконографічний порядок, таємнича гармонія співу, строга послідовність рубрик – все це наштовхує на мимовільне пержиття біблійного слова «добре». «І побачив Бог усе, що створив: і було воно добре» (Бут. 1, 31). Сотворюючи світ, Господь вклав у своє творіння закони гармонійного співіснування. «Космос (світ) – слово, що означало для древніх греків порядок і одночасно красу».

Старозавітні євреї, а пізніше і християни, розглядаючи предивну картину всесвіту, роздумували про особу самого Митця. «Краса світу, стверджує Септуагіта, важлива не сама у собі. Своїм буттям вона вказує на Творця – Художника всесвіту». Сотворений світ не може існувати без підтримки: він сотворений Богом і стремить до Бога. Святі Отці визначають ціль творіння так: «Бог створив світ, щоб все сотворене приймало участь у Божественному житті, тобто у надмірі Божественного буття; щоб Бог був «все у всьому» (1 Кор. 15, 28)».

У книзі Буття читаємо, що останнім творінням рук Божих була людина. Згідно з християнським вченням, людина є вершиною і вінцем видимого світу. «В Богослуженнях апостольських часів вона названа "cosmo cosmu" тобто «прикрасою світу», або «світом краси», або «прикрасою краси» (тут важка для передання гра значень слова "cosmos" «світ» і «краса»).



Write a comment

Comments: 0